Mijn vooroordelen - Ik heb ze niet altijd onder controle

Mijn vooroordelen gaan vaak al door mijn hoofd voordat ik door heb dat het een vooroordeel is. Hoe fijn is het dan dat er gelijk anders bewezen wordt. Dat ik gelijk op fout denken betrapt wordt.

Dan ben ik nog zo bezig om mijn overtuigingen en vooroordelen mij niet meer te laten beïnvloeden en toch betrap ik mijzelf er constant op dat ik met name mannen veroordeel, ik heb de overtuiging dat velen van hen een dubbele agenda hebben.

Nu liep ik afgelopen week in Madaba een stadswandeling en werd ik van top tot teen bekeken door een oudere man. Ik keek die man aan zo van, echt? Kun je je zelf nu gewoon niet inhouden en gewoon kijken? Je kent het wel van die gezichten die al van alles aan het fantaseren zijn. Als ik ergens een hekel aan heb is dat het wel.

Ook iets waar ik misschien aan moet gaan werken? Waarom heb ik daar zo’n hekel aan? Waar komt dat vandaan? Ik weet het niet, ik weet wel dat ik op dat moment erg geïrriteerd was door die man.

Op dat moment loopt er ook een andere man naast mij. Hij zegt iets in het Arabisch tegen die man. Hij moet lachen, de man die dat zei. Op het moment dat hij moet lachen kijkt hij mij aan en zegt nog iets. Wederom in het Arabisch. Ik ben ondertussen opgefokt aan het raken en denk dat hij aan dezelfde kant staat als die oude man die daar voor dat winkeltje zit en mij van top tot teen bekeek.

Omdat hij Arabisch spreekt en niet zijn best doet om zich verstaanbaar te maken geef ik een geïrriteerde opmerking in het Nederlands, meer voor mijzelf dan tegen hem. Ik zie dat de man die nu voor mij loopt, met een tasje met afhaaleten in zijn hand, mij aankijkt en zegt in gebrekkig Engels. The Old Man, He A Fool.

Je kunt wel snappen hoe groot mijn schaamte was voor mijn gedachten. Ik heb de man een glimlach gegeven en hem bedankt voor zijn reactie.

So far voor mijn vooroordelen… Mijn overtuiging was natuurlijk dat die man aan de kant van de oude man stond. Dat hij dezelfde gedachte had en dat hij misschien ook vond dat ik mij anders zou moeten kleden, een lange jurk, een doek over mijn hoofd. Of dat als ik mij zo kleed ik erom vraag.. Maar nee….

Net als de ervaring die ik nu bijna door heel Jordanië heb was hij ook eigenlijk heel vrij en vond dat de oude man dat niet moest doen en niet ik degene was die fout was.

Dus..

een aantal dagen verder ben ik in Aqaba. Ik ga niet duiken omdat ik altijd een soort van claustrofobisch gevoel krijg in dat mondstuk, alsof ik te weinig lucht krijg. Dat is natuurlijk niet zo maar ik moet altijd door zo’n punt heen. Ik heb besloten dat niet meer te doen, alles leuk en wel. Ik ga wel snorkelen.

Ik boekte een trip met een gids, aardige man die redelijk Engels kon. Omdat ik toch ook nu even aan het mondstuk moest wennen en dus in het begin lastig lang onder water bleef nam hij me aan de hand. Dit zodat ik niet hoefde op te letten of ik in de buurt bleef en me op 1 ding tegelijk kon concentreren.

Na 10 minuten liet hij me los, het ging prima en ik had de slag te pakken. Ik heb echt mooie dingen gezien en alles wat ik zou zien als ik zou duiken heb ik nu ook gezien. Ik vond het echt mooi! Omdat de golven best ruw waren en we toch wel bij elkaar moesten blijven hield de gids me een aantal keren vast. Ik begon me er al een beetje ongemakkelijk bij te voelen en liet dat merken door zijn arm vast te pakken en mijn lichaam bij hem weg te houden.

Hij bleef zijn werk doen en liet me alles zien wat ik zou moeten zien. Ik zag een pufferfish, een lion fish en natuurlijk veel nemo’s en nog veel meer kleurrijke vissen. Toen we eenmaal weer konden staan begon hij me complimentjes te geven over mijn blauwe ogen. Hij vroeg me of ik vanavond nog naar de stad ging en of hij kon helpen met de keuze in restaurant ofzo.

Ik was er op dat moment klaar mee. Ik had niets geantwoord op de complimentjes, ik zei dat ik niet naar de stad ging. En toen gaf hij me alsnog een knipoog en toen we uit elkaar gingen in het resort zei hij nogmaals dat ik mooi was en gaf hij een kusje in mijn richting.

ECHT??

Ik kan daar zo slecht tegen!

I’ve got issues maybe… Ik weet het niet maar ik kan er erg slecht tegen als mannen zo met mij om gaan terwijl er geen enkele aanleiding is om te denken dat ik daar van gediend ben.

Hoe zit dat bij jullie?

Maar .. Aqaba is geweldig! Mijn reis loopt super en ik ben alweer over de helft van mijn Jordanië reis…

Wil je meer van mijn reis zien? Volg me dan op FB of IG. Daar deel ik dagelijks mijn ervaringen en avonturen. Mijn bezoek aan Jerash en Salt deelde ik al op ZinvolReizen.nl

Leave a comment

Share Zinvol Reizen Nieuwsbrief