Ons Primitieve Instinct - Helpt het ons wel of juist niet?

In een heel aantal gevallen ben je heel erg blij dat je geluisterd hebt naar je instinct.. Of ook wel intuïtie.. Wat is het verschil tussen handelen uit instinct en luisteren naar je intuitie.

In ons leven nemen we best nog wel vaak beslissingen vanuit instinct. Dit is vaak nog gebaseerd op ons overlevingsinstinct. Dat hoeft natuurlijk allang niet meer en dat weten we, maar toch doen we dat. Van vroeger uit, uit de prehistorie haast, moesten we alert zijn als er iets gebeurde en ons verdedigen. Het is dus nog een primitieve of dierlijke vorm van intuïtie. Een heel aantal aangeleerde reacties zitten zo diep in ons dat we ze nog steeds tot uiting brengen.

Als ik op google zoek vind ik als eerste deze omschrijving: Bij een instinct is sprake van een resulterend gedragspatroon. Intuïtie is meer het innerlijke gevoel.

Ook vind ik deze tekst op de blog Omgaan met Emoties: Je intuïtie komt uit je hoger zelf, je instinct huist in je lager zelf. En: Het is evolutionair bepaald dat negatieve gevoelens sterker dan positieve:

Ik vond op verkenjegeest informatie hier over. Best interessante website waarop ik meerdere blogs las.

Tijdens mijn werk is het wel goed om mij door voorgaande situaties en ervaringen te laten leiden maar dan hebben we het soms ook over levensgevaarlijke situaties of daadwerkelijk potentieel gevaarlijke mensen. Ook daarin leren we goed en effectief terug te schakelen als de situatie toch anders blijkt te zijn.

Ervan bewust blijven dat je deels een plaatje ingekleurd hebt terwijl je nog niets weet van het daadwerkelijke plaatje wat voor je staat is iets wat ik altijd in mijn achterhoofd houd. Daarom stel ik tijdens mijn werk zoveel meer vragen dan dat ik in mijn privé doe.

Luisteren naar je intuïtie, daarbij veilig werken en ook je omgeving veilig houden, is soms een lastige combinatie. Split second beslissingen zijn genomen op intuïtie en instinct en dus ook deels op vooroordelen (positief/negatief) gestoeld.

Het is dus lastig om op mijn werk wel mijn vooroordelen en dus mijn ervaringen goed hun werk te laten doen en er in mijn privé leven juist van af te willen. In mijn privé luister ik niet altijd meer zo goed naar mijzelf of hoef ik de situatie niet helemaal te ontleden want ik weet immers hoe het zit? Althans dat denk ik hè? Het komt als een intuïtief gevoel of een instinctief weten naar boven…

Dit wil ik veranderen, hier wil ik bewust van zijn / worden. Ik wil daardoor bepaalde valkuilen die ik elke keer weer in stap ondieper maken, of juist helemaal dichtgooien en er geen probleem of last meer van hebben.

Ook hier moet ik mijzelf dus die juiste vragen gaan stellen. Waar komt dit gevoel vandaan, wat ben ik nodig om iets te veranderen, welk gevoel overheerst en waar heeft dit zijn oorsprong in?

En wat is de juiste balans? In mijn werk bepaalde instinctieve of intuïtieve gevoelens de overhand laten houden, mij laten leiden en dat juist thuis actief afhouden, ontleden / ontkrachten en vernieuwen.

Waar doe ik goed aan en blijft het voor mij en de ander veilig?

Leave a comment

Share

Ik hoor heel graag wat jij ervan vind. Deel je mening of ervaring. Dit kan natuurlijk door de bovenstaande knopjes te gebruiken maar ook gewoon door deze mail te beantwoorden.

Ik zou het fijn vinden als je mensen waarvan je denkt dat die het interessant vinden deze zinvolle ‘nieuwsbrief’ aanreikt. Het leuke daaraan is dat ik dan weer van hen leer en zij hopelijk iets van mijn zoektocht.

Share Zinvol Reizen Nieuwsbrief